RS Entry

Uppsala

För dig som är ny i Sverige, mellan 15-21 år och vill lära dig mer om samhället, den lokala arbetsmarknaden och prova på att starta ett eget företag. Programmet ges med språkstöd.

Ansök idag

Fakta om programmet

Antal platser: ca 50
Startar: Måndag 24 juni
Pågår: Mån-fre under 3 veckor
Startbidrag: Samtliga inköp betalas av Rookie Startups
Målgrupp: För dig som är ny i Sverige och mellan 15-21 år
Pris: Gratis för dig som är skriven i någon av våra partnerkommuner* (värde 9 980 kr)

Krav för ansökan: Varken affärsidé, förkunskaper eller kunskaper i det svenska språket krävs för deltagande. Det går lika bra att ansöka själv som tillsammans med en vän, men skicka alltid in en ansökan per person. Antalet platser är begränsade och antagning sker löpande, så passa på att ansöka så snart som möjligt.

* Avtal med kommuner tecknas löpande. Skicka in din ansökan så berättar vi vad som gäller för just dig.

Ungas väg in i samhället.

RS Entry ger nyanlända ungdomar mellan 15-21 år som läser SPRINT möjlighet att lära sig mer om Sverige, den svenska arbetsmarknanden och själv prova på att starta ett eget företag. Utbildningen syftar till att integrera deltagaren i samhället genom att öka deltagarens samhälls- och arbetsmarknadskunskaper, samt kunskaper och intresse för eget företagande. Programmet är också ett utmärkt tillfälle för praktisk språkträning.

Programmet består av tre veckor där vi varje dag kombinerar teoretiska och praktiska moment och ger deltagaren många tillfällen att utmana sig själv, omsätta sina idéer till verklighet och träna på sin svenska. Programmet har frekventa inslag av gästföreläsningar, workshops, tävlingar och studiebesök för att deltagaren under hela programmet ska vara aktiv och engagerad.

Under fem dagar får deltagare också prova på att starta ett eget företag och ställa ut på en marknad. Alla ungdomar står på samma marknad, men varje RS-företag genomför sin egen affärsidé. Exempel på affärsidéer kan vara försäljning av sockervadd, ansiktsmålning, gatumusik, tävlingar, kaffe och fika etc. På detta sätt får deltagare egen erfarenhet av att starta och driva ett företag, och ett fantastiskt tillfälle att träna på språket och interagera med det svenska samhället.

Då deltagaren inte behöver ha arbetstillstånd i Sverige går samtliga intäkter från försäljningen direkt till välgörenhet. Deltagaren får alltså ingen lön i och med sitt deltagande, men däremot mycket ny kunskap, nya vänner och tre roliga och meningsfulla sommarveckor.

Programmet ger deltagaren:

 • Tillfälle att praktisera det svenska språket (språkstöd finns)
 • Grundläggande kunskaper om det svenska samhället
 • Grundläggande kunskaper om den svenska arbetsmarknaden
 • Hjälp att skriva CV och personligt brev
 • Tillfälle att träna på arbetsintervjuer m.h.a. riktiga arbetsgivare
 • Grundläggande kunskaper om företagande
 • Hjälp att hitta ett team och komma på en affärsidé
 • Ställa ut med sitt företag på en marknad under en vecka
 • Träffa och inspireras av likasinnade, och få nya vänner
 • Presentera företaget för en panel av experter
 • Tävla om titeln ’Årets RS Entry-företag’
 • En fantastisk merit till CV:n

Programmet startar den 24 juni och pågår i tre veckor.

Ansök idag

Lokal: Ej bokad
Adress: Uppsala, Sverige